top of page
242594185_2924609227801611_7990978189203707741_n.jpg

Wie was R. Steiner?

Rudolf Steiner (1861) was een Oostenrijkse filosoof, schrijver, architect en pedagoog. Hij was de grondlegger van de antroposofie en vertaalde zijn visie naar de praktijk voor de opening van de eerste Vrije Waldorfschool te Stuttgart in 1919.

Rudolf Steiner onderstreept dat elk kind uniek is en de gelegenheid moet krijgen om zich volledig te ontplooien. Hij verkiest natuurlijke speelmaterialen zoals wol, steen, hout of bijenwas. Ook het meubilair is van natuurlijk materiaal gemaakt. Op die manier leren kinderen hoe de natuur in elkaar zit en tegelijkertijd wordt de zintuiglijke ontwikkeling gestimuleerd. Ook expressie en fantasie spelen een belangrijke rol. Het kind leert zich uiten en ontwikkelt zich tot een creatief mens. Alles wat het kind doet, is vrije expressie.

In de praktijk

Een vast en herkenbaar ritme is het uitgangspunt voor antroposofen in de omgang met kinderen. Ritme, beweging en herhaling geven houvast, voorspelbaarheid, veiligheid en herkenning. Ritme zie je terug in de dagindeling, de weekindeling en de jaarindeling. Onze dag verloopt telkens volgens een vast patroon*: verwelkoming, vrij spel, opruimen, vaste dagactiviteit, buiten spelen, handen wassen, eten, slapen enz. De weekindeling heeft steeds terugkerende activiteiten: maandag boetseren we, dinsdag poetsen we samen het speelgoed, woensdag bakken we brood, donderdag vertellen we verhalen en vrijdag is het teken- en knutseldag.

De jaarindeling volgt de seizoenen en de jaarfeesten, zoals Sint-Maarten, Sint-Nicolaas, Kerstmis, Pasen en Pinksteren, worden gevierd.

​

*Het vast dagverloop is van toepassing voor de kinderen die in staat zijn dit te volgen. Baby's hebben een geheel eigen ritme dat kan verschillen van week tot week, van dag tot dag. Ook peuters kunnen wel eens behoefte hebben aan een extra dutje of een vroege maaltijd. We proberen steeds elk kind maximaal te verzorgen op het eigen ritme. Naar mate kinderen ouder worden, stromen ze als vanzelf mee in het beoogde dagverloop.

bottom of page